Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Κ. 11/10

Αγωνιστικές Κινήσεις: 4
ΜΑΣ: 72
ΠΑΣΠ: 80
ΚΑΦ: 367/409
Συντονιστικό Κατάληψης: 334/480



ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ
Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο.
Η συνταγή, λοιπόν, είναι γνωστή: ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που είναι κατακτήσεις χρόνων και χτύπημα με κάθε τρόπο του λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής που αντιδρά. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.
            Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, το χαράτσι στα ακίνητα που φτάνει μέχρι και 3000ευρώ για κάθε οικογένεια, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά έρχονται μονάχα υπό την πίεση είσπραξης της 6ης δόσης από την τρόικα. 
Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια.




           Αναλυτικά:


ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
·            Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
·            Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
·            Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, ενταγμένα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
·            Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
1.       Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
2.       Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
3.       Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
4.       Πειθαρχικά συμβούλια
·            Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων - Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
·            Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
·    Ενιαίος 5ετής κύκλος σπουδών και φυσικά Πανεπιστήμια Δημόσια και Δωρεάν χωρίς ταξικούς φραγμούς.
·   Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη και συνολική εποπτεία του εκάστοτε αντικειμένου.
·   Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και κρατική χρηματοδότηση  η οποία να καλύπτει επαρκώς τόσο τις σπουδές όσο και την μέριμνα των φοιτητών.
·   Πανεπιστήμια τα οποία θα ελέγχονται από την βάση, μέσω των γενικών συνελεύσεων με κριτήρια που θα θέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα μακριά από επιχειρηματικές λογικές.
1.Κανένα χρονικό όριο φοίτησης
2.Πρόγραμμα σπουδών με ακαδημαϊκούς όρους, έξω από λογικές εντατικοποίησης και την δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων φοιτητών
3.Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενών φοιτητών.
·      Διεύρυνση του ασύλου στους εργασιακούς χώρους.




Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νέα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.
Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε - με τα συλλογικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κίνημα - τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστώντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση. Μπαίνουμε στην έκτη βδομάδα καταλήψεων απέναντι στο νέο νόμο και τη πολιτική της κυβέρνησης, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις να βρίσκουν πάνω από 300 σχολές κατειλημμένες μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες ψήφισης του νόμου. Αυτήν την χρονική στιγμή, που προωθούνται ιδεολογήματα από ΜΜΕ, καθώς και από αντιδραστικά μπλοκ καθηγητών και φοιτητών, ότι το φοιτητικό κίνημα αδρανεί, η απάντηση βρίσκεται στις καταλήψεις των υπουργείων και των δημοσίων κτιρίων. Έτσι, φαίνεται ότι το φοιτητικό κίνημα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, ξεπέρασε τα όρια των πανεπιστημίων και μαζί με τους εργαζόμενους προβαίνει σε πιο δυναμικές δράσεις για την κοινωνία. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο να τους ανατρέψουμε!
Σημαντική ημερομηνία: Τετάρτη 19 Οκτώβρη. Αυτή την μέρα έχει ήδη καλεστεί πανεργατική απεργία ενάντια στην συνολική επίθεση της κυβέρνησης και των λοιπών εκφραστών της αστικής πολιτικής. Θα βρεθούμε και εμείς, οι φοιτητές, στους δρόμους, να διαδηλώνουμε όχι μόνο ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο αλλά ενάντια στο ζοφερό μέλλον που όρισαν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν. Τετάρτη 19 Οκτώβρη, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι, καλούμαστε να ρίξουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στον Καιάδα της πολιτικής και να αδράξουμε το μέλλον μας. .
Σε κάθε γωνιά του κόσμου βλέπουμε κάτι καινούριο να γεννιέται. Το είδαμε να πραγματοποιείται στην Ευρώπη με το κίνημα των πλατειών και τώρα έφτασε τα έγκατα του καπιταλισμού. Δίπλα στην wall street ο λαός της Αμερικής παίρνοντας παράδειγμα από τους Μεσόγειους, οργανώνεται από τα κάτω ενάντια στο καθεστώς που τους επιβάλλεται, με αφορμή την οικονομική κρίση. Άμεσος στόχος, να κλείσει η wall street, με βασικό αίτημα «Δημοκρατία όχι εταιριοκρατία». Λίγο νοτιότερα, στην μακρινή Χιλή, η εξέγερση των φοιτητών μας δείχνει τον δρόμο, σε ένα διαρκές κίνημα ενάντια στους οικονομικούς φραγμούς και την επιχειρηματικοποίηση.
Μόνο ένα πράγμα υπάρχει που να μπορεί να μπλοκάρει αυτή την τακτική, και ευτυχώς είναι πολύ μεγάλο: είναι το 99%. Και    αυτό το 99% βγαίνει στους δρόμους από το Μάντισον ώς τη Μαδρίτη για να δηλώσει “ Όχι. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας.”
Νaomi Klein, occupy wall street
Αποφασίζουμε:
· Κατάληψη του ιδρύματος από σήμερα Τρίτη 11/10 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

·  Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Πέμπτη 20/10 στις 13:00

· Τετάρτη 12/10 στις 17:00_παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο_ προσυγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς

· Κάλεσμα κοινής Συνέλευσης Φοιτητών εργαζομένων_ Δευτέρα 17/10 στις 17:00_ θέατρο Βλησίδη

· Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία_ Τετάρτη 19/10_ προσυγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία αγοράς

· Κινητοποίηση στο κατάστημα του Γερμανού_ Κισσάμου 122_ την Πέμπτη 20/10_ δεν δίνουμε ούτε ευρώ για το πάσο, δεν συμφωνούμε με τον νέο νόμο πλαίσιο.



Απαιτούμε:

·       Ανατροπή του νόμου πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.·       Ανατροπή του μνημονίου-Προγράμματος Σταθερότητας και των μέτρων που το ακολουθούν.
·          Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και κάθε επίδοξος διαχειριστής υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.
·          Ρήξη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, αποδέσμευση από τις επιταγές της.
·          Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα και από κάθε χώρα.
·          Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
·          Δεν αναγνωρίζουμε το χιλιοπληρωμένο από το λαό χρέος του – δεν το πληρώνουμε. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τη διαγραφή του. Πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
·          Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών μονάδων παραγωγής με εργατικό έλεγχο.
·          Καμιά κατάργηση του ασύλου, αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα.
·          Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
·          Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
·          Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια δωρεάν αγαθά για όλο τον λαό.



Παλεύουμε για: 
·          Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς και οικονομικόυς φραγμούς.
·          Ενιαία γνωστικά αντικείμενα
·          Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
·          Επίδομα ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
·          Δουλειά για όλους
·          Εκπαίδευση και έρευνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης