Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ


Ανακοίνωση του ΔΣ του Ενιαίου ΣΦ Πολυτεχνείου Κρήτης

Σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η πρυτανεία του ΠΚ κάλεσε το ΔΣ του Ενιαίου σε συνάντηση, στο κατειλλημένο κτήριο Επιστημών με σκοπό να συζητήσει μαζί του το θέμα των κινητοποιήσεων, της εξεταστικής και του εξαμήνου. Αυτά που μας είπαν επί της ουσίας είναι αυτά που είχαν ανακοινωθεί από τον κ. Φίλη στο forum στις 29/9:

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην ανώτατη παιδεία και έχει εκφράσει τις θέσεις της ξεκάθαρα μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Η Πρυτανεία πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να περατωθούν οι εξετάσεις και να ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Σύγκλητο. Για να συνέλθει η Σύγκλητος πρέπει ν’ ανοίξει το Ίδρυμα πλήρως και άμεσα. Η Πρυτανεία καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε το Πολυτεχνείο, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να μην υποστούν αρνητικές συνέπειες.”

Θέλουμε, κατ' αρχήν να αποσαφηνίσουμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο όρος “αρνητικές συνέπειες”, με βάση τη συζήτησή μας με την πρυτανεία και κατά δεύτερο να τοποθετήσουμε το ζήτημα στη σωστή του βάση.

Σε αυτή τη φάση οι αρνητικές συνέπειες σχετίζονται όχι με την απώλεια εξεταστικής η εξαμήνου, αλλά με τη συμπύκνωση του ακαδημαϊκού ημερολογίου για το τρέχον έτος. Δηλαδή, από δω και πέρα κάθε εβδομάδα κατάληψης συνεπάγεται μικρότερη σε διάρκεια εξεταστική Σεπτεμβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012 και όχι χαμένων εξετάσεων ή του εξαμήνου.

Το τελευταίο διάστημα, καλλιεργείται στους φοιτητές ένα κλίμα φόβου μέσα από ανοιχτές και υπόγειες απειλές που έχει σα στόχο να τους τρομοκρατήσει για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η πραματικότητα, όμως, τους έχει διαψεύσει ήδη. Η δήλωση της Διαμαντοπούλου για χαμένα εξάμηνα τη Δευτέρα 3 του Οκτώβρη, αν δεν έχουν σταματήσει οι καταλήψεις, είναι ήδη κενό γράμμα, ακριβώς επειδή φοβάται το φοιτητικό κίνημα και την αντίδραση που θα έχει σε περίπτωση τέτοιας επιλογής. Ήδη δημόσια και στη συζήτηση με το ΔΣ αλλά και πρυτανείες σε άλλα ιδρύματα έχουν ρητά τοποθετηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται επ ουδενί να υλοποιηθεί.

Οι συλλογικοί αγώνες των φοιτητών θα καταφέρουν να διασφαλίσουν όχι μόνο την εξεταστική και το εξάμηνο (πράγμα που έχουν πετύχει και πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν), αλλά και να προστατέψουν το φοιτητικό σώμα από ψεύτικα διλλήματα (κίνημα η εξάμηνο) και παραπλανητικές αοριστολογίες.

Εμεις δεν καλούμε σε “αυτοσυγκράτηση”
τους μεταπτυχιακούς και διδάκτορες που καλούν όλο τον κόσμο σε απεργία και στηρίζουν τις καταλήψεις,
τους συμβασιούχους που απολύονται κατά εκατοντάδες από τα πανεπιστήμια,
τους εργαζόμενους και φοιτητές από τις βιβλιοθήκες που κλείνουν,
τους εργαζόμενους και μεταπτυχιακούς στο Γενικό Τμήμα που καταργείται,
τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που μπαίνουν σε εφεδρεία για να απολυθούν και απαντάνε με καταλήψεις σε όλα τα υπουργεία,
το 50% της νεολαίας που επίσημα είναι στην ανεργία,
τους μαθητές που αγωνίζονται στα σχολεία και τους γονείς που τους στηρίζουν,
τους γονείς που πληρώνουν και θα πληρώνουν αδρά τη “δημόσια και δωρεάν παιδεία” κοκ
όλο τον ελληνικό λαό που πλήττεται και κατακλύζει τις πλατείες, τους δρόμους, τις απεργίες, τις καταλήψεις.Δεν καλούμε σε “αυτοσυγκράτηση”
τους πρωτοετείς φοιτητές που πολλοί από αυτούς δε θα πάρουν πτυχίο με τις αλυσίδες στα μαθήματα και το ν+2 και αν το πάρουν δε θα έχει κανένα αντίκρυσμα,
ούτε τους επί πτυχίο (και όχι μόνο) φοιτητές που το μέλλον που τους ετοιμάσανε είναι η ανεργία, η ανασφάλεια και η μετανάστευση.
Τους καλούμε σε κοινό αγώνα για να μην υποστούν τις συνέπειες της κρίσης που δε δημιούργησαν οι ίδιοι αλλά καλούνται να την πληρώσουν.

Ο αγώνας απέναντι στο νέο νόμο και για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας συνεχίζεται με τις πρώτες προοπτικές νίκης να διαφαίνονται. Οι (κομματικοί ή μη) μηχανισμοί που προσπαθούν να ανακόψουν το φοιτητικό κίνημα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να σύρουν τον κόσμο στην απάθεια και την υποταγή. Το κίνημα έχει αντανακλαστικά απέναντι σε αυτές τις λογικές και μαζί με το σύνολο του λαού που υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά του θα σπάσει την τρομοκρατία, καθιστώντας σαφές οτι πλέον, ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο.