Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ !

.scribd. ΜΑΘΗΤΕΣ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μέτωπο με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ήδη πέρυσι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πάνω από 1200 σχολεία καταργήθηκαν στο όνομα της «εξυγίανσης» και του Καλλικράτη, καθώς και πάνω από 2000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές που λόγω των συγχωνεύσεων αυτών δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους. Ακόμα και το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές δεν θα πάρουν βιβλία και θα ξεκινήσουν μαθήματα με φωτοτυπίες και DVD (!), μας δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Το νέο σχολείο εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις και στο καθηγητικό δυναμικό. Ως αποτέλεσμα των μηδαμινών προσλήψεων, έχουν δημιουργηθεί κενά σε καίριες θέσεις σε όλα σχεδόν τα σχολικά κτίρια δημιουργώντας μία ακόμα πιο μαύρη πραγματικότητα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Από την άλλη η καθημερινότητα του μαθητή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και απαιτητική μέσα από τις συνεχείς εργασίες-τεστάκια, την αύξηση της ύλης αφού μετράνε οι βαθμοί όλων των τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την παρακολούθηση φροντιστηρίου, καταλήγει στη εμπέδωση ενός ασφυκτικού πλαισίου στη ζωή του μαθητή. Από την άλλη ο συνεχής ανταγωνισμός και η εξατομίκευση στη βάση του ότι πρέπει να ξεπερνάς συνεχώς το διπλανό σου προκειμένου να εξασφαλίσεις μια θέση στο πανεπιστήμιο, δείχνουν ότι το μόνο που στοχεύουν, είναι να εντάξουν τη νεολαία ήδη από τα μαθητικά της χρόνια στο τρίπτυχο ΔΙΑΒΑΣΕ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΟΥ- ΠΛΗΡΩΝΕ.

Παράλληλα, σε περίπτωση που αντιδράσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ενάντια σε αυτή τη πρωτοφανή
υποβάθμιση διεκδικώντας τα στοιχειώδη δικαιώματα τους, το νέο σχολείο επιβάλλει πειθαρχικές διώξεις για τους μαθητές και σημαντικές επιπτώσεις στους καθηγητές που κινητοποιήθηκαν ή στήριξαν τους μαθητικούς αγώνες. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθηγητές που θα στηρίζουν μαθητικές κινητοποιήσεις θα παραπέμπονται στον διευθυντή και θα έχουν επιπτώσεις μέχρι και στον ίδιο τους τον μισθό.

Μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις τι περιμένει τους μαθητές; Αυτό που περιμένει την μαθητιώσα νεολαία είναι το νέο πανεπιστήμιο του μνημονίου έτσι όπως διαμορφώνεται από το νέο νόμο έκτρωμα
που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Είναι ένας νόμος που όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων όπως διακηρύσσουν οι πρωτεργάτες του αλλά τα διογκώνει. Είναι ο νόμος που στοχεύει στη διάλυση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, βαθαίνει την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, επιβάλει μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, διαγράφει φοιτητές, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, θεσπίζει το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος, καταργεί το άσυλο και κάθε δημοκρατική κατάκτηση εντός των πανεπιστημίων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η εκπαίδευση δεν είναι ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Αποτελεί το τελευταίο θύμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που απολύει και μειώνει μισθούς και συντάξεις, που καταργεί τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσει λεφτά στους πλούσιους (τράπεζες, επιχειρήσεις), που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στις επιχειρήσεις που φιμώνει και καταστέλλει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του. Η επίθεση που δέχεται ο λαός από την κυβέρνηση και την τρόικα είναι κοινή για αυτό κοινή πρέπει να είναι και η απάντηση. Ο δυναμικός αγώνας που ήδη έχει ξεκινήσει από τους χιλιάδες φοιτητές εδώ και πέντε εβδομάδες με 300 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να αγκαλιάσει τον αγώνα όλου του λαού που βλέπει τα δικαιώματα του να τσακίζονται το ένα μετά τα άλλο.

Στα Χανιά πιο συγκεκριμένα το πανεκπαιδευτικό κίνημα μαθητών-φοιτητών-δασκάλων/καθηγητών
παραμένει μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες με απεργίες και «ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ».
Η περσινή κινηματική έξαρση του μαθητικού είναι ενδεικτική. Οι καταλήψεις, οι πορείες, οι συγκρούσεις συνάντησαν την καταστολή και την ποινικοποίηση ακριβώς επειδή το κράτος και η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία.
Μια νεολαία που ειδικά στα Χανιά σηκώνει το κεφάλι απέναντι στο Υπουργείο, απέναντι στην τρομοκρατία και το φασισμό, απέναντι στον πόλεμο, απέναντι στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς.

Αυτή είναι η γενιά που θα ξαναβαδίσει στο δρόμο του αγώνα, στις εξεγέρσεις που έρχονται. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους μαθητές! Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, συντονιστικά καταλήψεων στα σχολεία και μαζί με τους φοιτητές να παλέψουμε για τις ανάγκες μας σε εκπαίδευση και εργασία. Οι μαθητές, όπως και στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μπορούν να βάλουν τη σπίθα που θα ανάψει τα νέα μαχητικά κινήματα της εποχής μας για να βγει δυναμικά στο προσκήνιο πως η γενιά μας δε θα συναινέσει στα σχέδια τους, δεν θα υποταχθεί στη νέα πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν. 
Η γενιά μας θα τους ανατρέψει!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ