Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ !

.scribd. ΜΑΘΗΤΕΣ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μέτωπο με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ήδη πέρυσι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πάνω από 1200 σχολεία καταργήθηκαν στο όνομα της «εξυγίανσης» και του Καλλικράτη, καθώς και πάνω από 2000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές που λόγω των συγχωνεύσεων αυτών δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους. Ακόμα και το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές δεν θα πάρουν βιβλία και θα ξεκινήσουν μαθήματα με φωτοτυπίες και DVD (!), μας δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Το νέο σχολείο εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις και στο καθηγητικό δυναμικό. Ως αποτέλεσμα των μηδαμινών προσλήψεων, έχουν δημιουργηθεί κενά σε καίριες θέσεις σε όλα σχεδόν τα σχολικά κτίρια δημιουργώντας μία ακόμα πιο μαύρη πραγματικότητα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Από την άλλη η καθημερινότητα του μαθητή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και απαιτητική μέσα από τις συνεχείς εργασίες-τεστάκια, την αύξηση της ύλης αφού μετράνε οι βαθμοί όλων των τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την παρακολούθηση φροντιστηρίου, καταλήγει στη εμπέδωση ενός ασφυκτικού πλαισίου στη ζωή του μαθητή. Από την άλλη ο συνεχής ανταγωνισμός και η εξατομίκευση στη βάση του ότι πρέπει να ξεπερνάς συνεχώς το διπλανό σου προκειμένου να εξασφαλίσεις μια θέση στο πανεπιστήμιο, δείχνουν ότι το μόνο που στοχεύουν, είναι να εντάξουν τη νεολαία ήδη από τα μαθητικά της χρόνια στο τρίπτυχο ΔΙΑΒΑΣΕ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΟΥ- ΠΛΗΡΩΝΕ.

Παράλληλα, σε περίπτωση που αντιδράσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ενάντια σε αυτή τη πρωτοφανή
υποβάθμιση διεκδικώντας τα στοιχειώδη δικαιώματα τους, το νέο σχολείο επιβάλλει πειθαρχικές διώξεις για τους μαθητές και σημαντικές επιπτώσεις στους καθηγητές που κινητοποιήθηκαν ή στήριξαν τους μαθητικούς αγώνες. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθηγητές που θα στηρίζουν μαθητικές κινητοποιήσεις θα παραπέμπονται στον διευθυντή και θα έχουν επιπτώσεις μέχρι και στον ίδιο τους τον μισθό.

Μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις τι περιμένει τους μαθητές; Αυτό που περιμένει την μαθητιώσα νεολαία είναι το νέο πανεπιστήμιο του μνημονίου έτσι όπως διαμορφώνεται από το νέο νόμο έκτρωμα
που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Είναι ένας νόμος που όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων όπως διακηρύσσουν οι πρωτεργάτες του αλλά τα διογκώνει. Είναι ο νόμος που στοχεύει στη διάλυση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, βαθαίνει την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, επιβάλει μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, διαγράφει φοιτητές, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, θεσπίζει το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος, καταργεί το άσυλο και κάθε δημοκρατική κατάκτηση εντός των πανεπιστημίων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η εκπαίδευση δεν είναι ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Αποτελεί το τελευταίο θύμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που απολύει και μειώνει μισθούς και συντάξεις, που καταργεί τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσει λεφτά στους πλούσιους (τράπεζες, επιχειρήσεις), που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στις επιχειρήσεις που φιμώνει και καταστέλλει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του. Η επίθεση που δέχεται ο λαός από την κυβέρνηση και την τρόικα είναι κοινή για αυτό κοινή πρέπει να είναι και η απάντηση. Ο δυναμικός αγώνας που ήδη έχει ξεκινήσει από τους χιλιάδες φοιτητές εδώ και πέντε εβδομάδες με 300 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να αγκαλιάσει τον αγώνα όλου του λαού που βλέπει τα δικαιώματα του να τσακίζονται το ένα μετά τα άλλο.

Στα Χανιά πιο συγκεκριμένα το πανεκπαιδευτικό κίνημα μαθητών-φοιτητών-δασκάλων/καθηγητών
παραμένει μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες με απεργίες και «ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ».
Η περσινή κινηματική έξαρση του μαθητικού είναι ενδεικτική. Οι καταλήψεις, οι πορείες, οι συγκρούσεις συνάντησαν την καταστολή και την ποινικοποίηση ακριβώς επειδή το κράτος και η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία.
Μια νεολαία που ειδικά στα Χανιά σηκώνει το κεφάλι απέναντι στο Υπουργείο, απέναντι στην τρομοκρατία και το φασισμό, απέναντι στον πόλεμο, απέναντι στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς.

Αυτή είναι η γενιά που θα ξαναβαδίσει στο δρόμο του αγώνα, στις εξεγέρσεις που έρχονται. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους μαθητές! Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, συντονιστικά καταλήψεων στα σχολεία και μαζί με τους φοιτητές να παλέψουμε για τις ανάγκες μας σε εκπαίδευση και εργασία. Οι μαθητές, όπως και στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μπορούν να βάλουν τη σπίθα που θα ανάψει τα νέα μαχητικά κινήματα της εποχής μας για να βγει δυναμικά στο προσκήνιο πως η γενιά μας δε θα συναινέσει στα σχέδια τους, δεν θα υποταχθεί στη νέα πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν. 
Η γενιά μας θα τους ανατρέψει!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

το πρόγραμμα που βγήκε σήμερα από το συντονιστικό:

ΠΕΜΠΤΗ:
  

  • 08:00 :παρασταση διαμαρτυριας στην εφορία
  • 09:00 : εκδηλωση του ΜΗΧΟΠ στο  ΕΒΕΧ (εμπορικό κ βιομηχανικό επιμελητήριο χανίων)
  • 11:00 : πορεία (προσυγκέντρωση αγορά)
  • αμέσως μετά : πανχανιώτικο συντονιστικό (μέσα σε κατειλλημένο χώρο)
  • αμέσως μετά το συντονιστικό: ομάδα πανο/αφισών για εκδηλώσεις και συνελευση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
  • 08:00 : μοιρασμα σε σχολεία\
  • 09:00 : κινητοποιήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς
  • 12 ή 13 : σύγκλητος πκ (δεν είναι σίγουρο ακόμα)
  • 18:00 : αντιφασιστική πορεία (προσυγκέντρωση στα ΤΕΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ:
  • 19:00 : εκδήλωση συλλόγου φοιτητών πκ με θέμα : "κοικωνία σε κρίση- η φωνή στη νεολαία", στην πλατεία αγοράς

ΚΥΡΙΑΚΗ:
  • 19:00 : εκδήλωση συλλόγου φοιτητών πκ με θέμα: "νομιμότητα και ανομία σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου", αρχιτεκτονική σχολή (πρώην γαλλική)

ΔΕΥΤΕΡΑ:
  • 13:00 : συντονιστικό πκ (στο μπλόκο του πολυτεχνείου)



ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Σ.Φ. Π.Κ. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011



ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Σ.Φ. Π.Κ. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011
.πρόταση του Συντονιστικού Κατάληψης.
Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο.
Η συνταγή, λοιπόν, είναι γνωστή: ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που είναι κατακτήσεις χρόνων και χτύπημα με κάθε τρόπο του λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής που αντιδρά. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.
Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, το χαράτσι στα ακίνητα που φτάνει μέχρι και 3000ευρώ για κάθε οικογένεια, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά έρχονται μονάχα υπό την πίεση είσπραξης της 6ης δόσης από την τρόικα.
Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια. Αναλυτικά:
  • Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
  • Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
  • Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
  • Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
  1. Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
  2. Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
  3. Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
  4. Πειθαρχικά συμβούλια
  • Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων
  • Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
  • Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!

Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νεα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εκατοντάδες συνελεύσεις πανελαδικά έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι στο νέο νόμο και τη πολιτική της κυβέρνησης με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, με πάνω από 150 σχολές να είναι υπό κατάληψη διαρκείας και 320 να έχουν προβεί σε καταλήψεις τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, που το φοιτητικό κίνημα συκωφαντείται και πλείτεται από τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.
Ένα φοιτητικό κίνημα που με αιχμή την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα πύρινο κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο να τους ανατρέψουμε!
Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε - με τα συλλόγικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κινήμα - τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστόντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.
Παράδειγμα αποτέλεσε η μεγαλειώδης παρουσία της φοιτητικής νεολαίας στο συλλαλητήριο της 10ης Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, αλλά και στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 22ας Σεπτέμβρη στην Αθήνα! Οι διαδηλωτές απέδειξαν έμπρακτα ότι η πάλη για τις ανάγκες τους είναι παράλληλα και αναγκαία πάλη.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μπαίνει στο προσκήνιο πλάι σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους και το πολλά υποσχόμενο μαθητικό κίνημα, με τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολείων πανελλαδικά να εκτοξέυεται σε πάνω από 440, σε 32 από τους 51 νομούς της χώρας, και τους μαθητές να προβαίνουν σε συλλογικές συντονιστικές διαδικασίες και να προαναγγέλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και διέυρυνση τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της.
Αποφασίζουμε:
  • Κατάληψη του ιδρύματος από σήμερα Τρίτη 27/9 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
  • Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 4/10 στις 13:00
  • Συμμετοχη στο Πανεκπαιδευτικο Συλλαλητηριο την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αγοράς @ 11:00πμ
  • Εκδήλωση του Συλλόγου με θέμα “Η νεολαία στην εποχή του μνημονίου και η προοπτική του φοιτητικού κινήματος”, με ευθύνη διοργάνωσης του Συντονιστικού της κατάληψης
  • Συντονιστικο καταληψης Τετάρτη 13:00 στο μπλόκο του Πολυτεχνείου
Απαιτούμε:
  • Ανατροπή του νόμου πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
  • Ανατροπή του μνημονίου-Προγρ.Σταθερότητας και των μέτρων που το ακολουθούν.
  • Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και κάθε επίδοξος διαχειριστής υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.
  • Ρήξη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, αποδέσμευση από τις επιταγές της.
  • Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα και από κάθε χώρα.
  • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
  • Δεν αναγνωρίζουμε το χιλιοπλήρωένο από το λαό χρέος του – δεν το πληρώνουμε. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τη διαγραφή του. Πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών μονάδων παραγωγής με εργατικό έλεγχο.
  • Καμιά κατάργηση του ασύλου, αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια δωρεάν αγαθά για όλο τον λαό.
Παλεύουμε για:
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς και οικονομικόυς φραγμούς.
  • Ενιαία γνωστικά αντικείμενα
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
  • Επίδομα ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Δουλειά για όλους
  • Εκπαίδευση και έρευνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/9 18.00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/9 18.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9 ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤ. Κ' ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ Π.Κ.





Απόφαση της γενικής συνέλευσης μετ. φοιτητών κ΄ υπ. διδακτόρων σχετικά με τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (21/9/2011)

Την Τετάρτη 24/8 ψηφίστηκε επί της αρχής από τη βουλή το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που κατεδαφίζει ό,τι έχει μείνει όρθιο από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση με περίσσια αλαζονεία και αυταρχισμό ακολουθεί την πολιτική τακτική που έχει ήδη εφαρμόσει στην ψήφιση και την επιβολή κάθε είδους αντικοινωνικού και αντιλαϊκού μέτρου στην εποχή των μνημονίων. Οι υποθετικές διατάξεις του νέου νόμου που «διέρρεαν» όλο το χρόνο στα ΜΜΕ των «μνημονιακών» εγκάθετων μεγαλο-τηλεπαρουσιαστών, εντέλει ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι και κατά την διάρκεια εξεταστικών περιόδων έτσι ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατό πιο ασθενείς αντιδράσεις, απέναντι στην υλοποίηση του αφανισμού του δημοσίου πανεπιστημίου.
Ο νέος νόμος αποτελεί την επιτομή μιας σειράς αποπειρών που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε υπουργούς παιδείας, για «μεταρρυθμίσεις» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλες οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είχαν σαν κύριο στόχο την μετατροπή των πανεπιστημίων σε βιομηχανίες παραγωγής ενός καταρτισμένου επιστημονικού εργατικού δυναμικού, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο βάση ιδιωτικό-οικονομικών κριτήριων. Ενός εργατικού δυναμικού χωρίς σαφώς ορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο θα στερείται καθολικής μορφώσεως και θεωρητικής επάρκειας πάνω στη δουλεία του, δεν θα έχει λόγο πάνω σε αυτό που παράγει, θα είναι ευέλικτο εργασιακά και θα αδυνατεί να εγείρει διεκδικήσεις για αξιοπρεπή εργασία, ασφάλεια και διαβίωση. Ο απόφοιτος-εργαζόμενος αυτών των «μεταρρυθμισμένων-εκσυγχρονισμένων» πανεπιστημίων είναι η σημαντικότερη θεραπεία της ανάγκης μείωσης των εξόδων παραγωγής των μονοπωλίων καθώς είναι φθηνός και αναλώσιμος. Όλα αυτά εξηγούν την «προοδευτική» συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και λοιποί παρατρεχάμενοι προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος νόμος-έκτρωμα για τα πανεπιστήμια.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος μέσα από γενικόλογες και ασαφής διατάξεις εστιάζονται α) στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, β) στην διάρθρωση των σπουδών και κατά συνέπεια στη συγκρότηση των επιστημονικών αντικειμένων, γ) στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και δ) στην ίδια την υπόσταση και το ρόλο φοιτητών και μελών ΔΕΠ ως μέλη της «νέας ακαδημαϊκής» κοινότητας.
Στο πεδίο της διοίκησης ο νέος νόμος θεσμοθετεί τον πλήρη ιδεολογικό και διοικητικό έλεγχο των πανεπιστημίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα πανεπιστήμια πλέον θα διοικούνται από ένα 15μελές συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται μεταξύ των άλλων και από εξω-πανεπιστημιακές «προσωπικότητες με διακεκριμένο πολιτικό βίο» (ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποιες θα είναι αυτές οι προσωπικότητες σε μια χώρα με βαρύ ιστορικό διαφθοράς και διαπλοκής) ενώ η φοιτητική εκπροσώπηση είναι πρακτικά ανύπαρκτη με τη διακοσμητική παρουσία ενός φοιτητή. Η εκλογή του συμβουλίου διοίκησης δεν θα γίνετε από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά από ένα κομμάτι αυτής. Το νέο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης συγκεντρώνει υπερβολικές εξουσίες καταργώντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, διευκολύνει την αδιαφάνεια της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών πόρων και δημιούργει το προσφορότερο μέχρι τώρα περιβάλλον για την μεγέθυνση και την εδραίωση της ήδη υπάρχουσας διαπλοκής και διαφθοράς.
Όσον αφορά την διάρθρωση των σπουδών ο νέος νόμος αντικαθιστά τα τμήματα ως θεμελιώδεις μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας πάνω σε ένα σαφές επιστημονικό αντικείμενο, από προγράμματα σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων (ακόμα και 3-ετή ανάλογα με τη βούληση και την πολιτική του κάθε ΑΕΙ) μετατρέποντας τα πτυχία σε βεβαιώσεις παρακολούθησης κύκλων σπουδών με σκορ πιστωτικών μονάδων. Επιπλέον προβλέπει την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών οι οποίες θα μπορούν να οργανώνουν προγράμματα σπουδών ταχύρρυθμα και θα χρηματοδοτούνται κυρίως από δίδακτρα που θα καταβάλουν οι φοιτητές. Ειδικά για αυτές τις σχολές γίνετε ξεκάθαρο από τον τρόπο που ορίζονται στον νέο νόμο ότι πρόκειται για «ακαδημαϊκές αρπαχτές», των οποίων τα προγράμματα σπουδών θα προσφέρουν υπερ-εξειδικευμένη κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε αυτούς που τα διοργανώνουν. Με αυτό τον τρόπο αφενός μεν συντελείτε η μερική –προς το παρόν- ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, αφετέρου δε τα πτυχία και τα διπλώματα αποκόπτονται από τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα αφού παύουν να αντικατοπτρίζουν με σαφή τρόπο το επιστημονικό αντικείμενο του κάθε αποφοίτου. Επιπλέον καθιστούν τον κάθε απόφοιτο ανίκανο να συσπειρωθεί γύρω από ένα κοινό σημείο αναφοράς με τους συναδέλφους του, προκειμένου να διασφαλίσει ή/και να διεκδικήσει ουσιαστικά τα εργασιακά του δικαιώματα.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θίγει ο παρόν νόμος είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, ακολουθώντας την ίδια καταστροφική πολιτική των γενικευμένων περικοπών δημοσίων δαπανών και της κατάργησης των δημοσίων αγαθών, επιτάσσει το κλείσιμο και τη συγχώνευση σχολών καθώς και την περικοπή της χρηματοδότησής τους. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας, μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.
Οι παραπάνω διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος δεν θα ήταν δυνατό να εφαρμοστούν σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο αποτελεί χώρο αμφισβήτησης, γενέτειρα κοινωνικών κινημάτων και διαμόρφωσης πολιτικών συνειδήσεων (όπως δηλαδή λειτουργούν τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου). Για το λόγο αυτό μαζί με τα παραπάνω μέτρα έρχεται και η κατάργηση του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου αναχώματος της ελεύθερης πολιτικής δράσης, του πανεπιστημιακού ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι ένα άσυλο ιδεών, όπως πολύ έντεχνα αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο. Το άσυλο είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, μέσα από αγώνες που δόθηκαν με αίμα. Είναι κτήμα όλου του λαού και μέσα σε αυτό συντελούνται όλες οι πολιτικές και κινηματικές διεργασίες που διαμορφώνουν το έδαφος για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, την ανάδειξη αποφάσεων που συγκρούονται με τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και την ελεύθερη δράση και κινητοποίηση φοιτητών, μελών ΔΕΠ και εργαζομένων.
Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιχειρεί να εφαρμόσει ένα μοντέλο πανεπιστημίου το οποίο υιοθετήθηκε από αρκετές χώρες (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία κ.α.) τα τελευταία 25 χρόνια αλλά κρίθηκε εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο. Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, η παιδεία ιδιωτικοποιήθηκε, οι σπουδές υποβαθμίστηκαν και οι απόφοιτοι εκτός από άνεργοι ήταν και χρεωμένοι από τα φοιτητικά δάνεια (αξίζει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν αρκετοί πολίτες κατατάχθηκαν ως μισθοφόροι στον στρατό των ΗΠΑ προκειμένου να ξεχρεώσουν κάποιο φοιτητικό δάνειο). Όλα τα παραπάνω γεγονότα έχουν σημαντική συνεισφορά στις εκρήξεις οργής των φοιτητών από τη Χιλή μέχρι τη Βρετανία, την Ιταλία και την Γαλλία και έχουν κάνει ακόμα και παραδοσιακά συντηρητικούς πολιτικά κύκλους να παραδέχονται τα φοβερά κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί στις λαϊκές οικογένειες το συγκεκριμένο μοντέλο εκπαίδευσης.
Τα σοβαρά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι διαχειριστικά, και δεν αντιμετωπίζονται με την θεσμοθέτηση ακόμη πιο γραφειοκρατικών σχημάτων διοίκησης και με περικοπές κονδυλίων που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για την ουσιαστική εκπαίδευση και μόρφωση των φοιτητών. Η συνολική πολιτισμική ανάπτυξη μιας κοινωνίας, βρίσκεται σε ευθέως ανάλογη σχέση με την ουσιαστική εξέλιξη της επιστήμης από τα μέλη της και κατά συνέπεια τα ριζοσπαστικά τεχνολογικά επιτεύγματα της. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η καθολική μόρφωση και εκπαίδευση των μελών της έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση αφενός μεν να επιτελέσουν το έργο τους θεραπεύοντας τις ανάγκες της κοινωνίας (εκπαίδευση), αφετέρου δε να μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα (κοινωνική-καθολική μόρφωση). Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω πρέπει η κοινωνία να παρέχει στα μέλη της μέσα από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση όλα τα μέσα εκείνα (βιβλία, συγγράμματα, Η/Υ, υποδομές, σίτιση, στέγαση κ.α.) τα οποία θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με την παιδεία τους χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας η οποία θα πρέπει να υλοποιείται με βάση ανθρωποκεντρικά και όχι αγορακεντρικά κριτήρια.


Ως σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών, αντιλαμβανόμενοι τις σοβαρότατες και καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια, ζητούμε την άμεση κατάργηση των αντικοινωνικών και αντιακαδημαϊκών διατάξεων του. Συστρατευόμενοι με κάθε κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας που κινείται αγωνιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του ενιαίου συλλόγου προπτυχιακών φοιτητών. Η δική μας απάντηση στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας είναι η διεκδίκηση ενός πραγματικά ανοικτού στην κοινωνία πανεπιστήμιου το οποίο:

- Θα είναι δημόσιο και δωρεάν παρέχοντας όλα εκείνα τα υλικοτεχνικά μέσα που είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη και σωστή εκπαίδευση των φοιτητών, καταργώντας τους υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
- Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα έχοντας πάντα ως γνώμονα τη θεραπεία των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. 
- Θα υλοποιεί ενιαία και αδιάσπαστα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών μέσα από αυτοδύναμα ακαδημαϊκά τμήματα, οδηγώντας σε πτυχία με επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα. 
- Θα διαθέτει μια ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο καταργώντας τον κατακερματισμό πτυχίων και επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων. 
- Θα οργανώνει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα οποία θα οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, έχοντας ως στόχο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τη γνώση που απέκτησαν προπτυχιακά για να αναπτύξουν την επιστήμη. 
- Θα υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελούν κοινωνική πνευματική ιδιοκτησία και δημόσιο αγαθό χωρίς περιορισμούς από πατέντες. 
- Θα αναγνωρίζει τους ερευνητές ως εργαζόμενους και θα τους διασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές συνθήκες. 
- Θα αντιμετωπίζει τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό διδακτικό προσωπικό ως λειτουργούς της εκπαίδευσης, παρέχοντας τους ουσιαστική ελευθερία επιστημονικού λόγου και σκέψης, ενώ θα διασφαλίζει παράλληλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. 
- Θα διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών (πολιτικών και επιστημονικών) και ανθρώπων σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων, παρέχοντας ουσιαστικό άσυλο από την αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό του κράτους απέναντι σε κάθε άνθρωπο ή συλλογικότητα που τολμά να ασκήσει κριτική στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.


Καλούμε,

-> Όλους τους συναδέλφους σε αποχή από την εργαστηριακή-ερευνητική δραστηριότητα μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση του συλλόγου όπου και θα συζητηθεί η περαιτέρω δράση μας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26/9, ώρα 13:00 στα καφέ κτίρια (αίθουσες Β) και εφόσον δεν υπάρχει απαρτία, εξ’ αναβολής την Τετάρτη την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. 


-> Όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική απεργία την Πέμπτη 22/9.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ του Σ.Φ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Σ.Φ. Π.Κ. 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Σ.Φ. Π.Κ. 
20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011
.πρόταση του Συντονιστικού Κατάληψης.

Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο.
Η συνταγή, λοιπόν, είναι γνωστή: ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που είναι κατακτήσεις χρόνων και χτύπημα με κάθε τρόπο του λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής που αντιδρά. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.
Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, το χαράτσι στα ακίνητα που φτάνει μέχρι και 3000ευρώ για κάθε οικογένεια, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά έρχονται μονάχα υπό την πίεση είσπραξης της 6ης δόσης από την τρόικα.
Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια. Αναλυτικά:
  • Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
  • Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
  • Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
  • Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
  1. Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
  2. Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
  3. Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
  4. Πειθαρχικά συμβούλια
  • Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων
  • Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
  • Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!

Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νεα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εκατοντάδες συνελεύσεις πανελαδικά έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι στο νέο νόμο και τη πολιτική της κυβέρνησης με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και 300 σχολές να είναι ήδη υπό κατάληψη. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, που το φοιτητικό κίνημα συκωφαντείται και πλείτεται από τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.
Ένα φοιτητικό κίνημα που με αιχμή την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα πύρινο κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο να τους ανατρέψουμε!
Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε - με τα συλλόγικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κινήμα - τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστόντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.
Παράδειγμα αποτέλεσε η μεγαλειώδης παρουσία της φοιτητικής νεολαίας στο συλλαλητήριο της 10ης Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, όπου μαζί με το εργατικό κίνημα και το κίνημα των πλατειών, συγκρότησαν πορεία 30.000 διαδηλωτών, αποτελώντας τη μαζικότερη και δυναμικότερη κινητοποίηση για τη ΔΕΘ. Έτσι, καθώς ο πρωθυπουργός και τα τσιράκια του δήλωναν περήφανα την παράταση αποπληρωμής του χρέους (επομένως και παράταση επιτήρησης της χώρας από το ΔΝΤ), στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 6.000 αστυνομικοί φρόντιζαν «για την προστασία του πολίτη» χρησιμοποιώντας ωμή βία και φρέσκα ισραηλινά χημικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να φοβάται πιο πολύ από τους διαδηλωτές, επιλέγοντας να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μακριά από τις διαμαρτυρίες, σε μια αποθήκη! Οι διαδηλωτές, δε, απέδειξαν έμπρακτα ότι η πάλη για τις ανάγκες τους είναι παράλληλα και αναγκαία πάλη.
Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της.
Αποφασίζουμε:
  • Κατάληψη του ιδρύματος από σήμερα Τρίτη 20/9 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
  • Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 27/9 στις 13:00
  • Τετάρτη στις 12:00 από το 5ο γυμνάσιο ξεκινά πορεία των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων προς το δημαρχείο και τη Δευτεροβάθμια. Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών στην κινητοποίηση.
  • Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στην Αθήνα
  • Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, αμέσως μετά την Πορεία της Πέμπτης
  • Συντονιστικό κατάληψης αμέσως μετά τη Συνέλευση που θα ορίσει τους αντιπροσώπους του Συλλόγου για το Πανελλαδικό Συντονιστικό. Αυτοί οι αντιπρόσωποι θα λογοδοτούν στο Σύλλογο και θα ανακαλούνται από το Συντονιστικό.
Απαιτούμε:
  • Ανατροπή του νόμου πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
  • Ανατροπή του μνημονίου-Προγρ.Σταθερότητας και των μέτρων που το ακολουθούν.
  • Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και κάθε επίδοξος διαχειριστής υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.
  • Ρήξη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, αποδέσμευση από τις επιταγές της.
  • Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα και από κάθε χώρα.
  • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
  • Δεν αναγνωρίζουμε το χιλιοπλήρωένο από το λαό χρέος του – δεν το πληρώνουμε. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τη διαγραφή του. Πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών μονάδων παραγωγής με εργατικό έλεγχο.
  • Καμιά κατάργηση του ασύλου, αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια δωρεάν αγαθά για όλο τον λαό.
Παλεύουμε για: 
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς και οικονομικόυς φραγμούς.
  • Ενιαία γνωστικά αντικείμενα
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
  • Επίδομα ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Δουλειά για όλους
  • Εκπαίδευση και έρευνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για την συνέχιση του αγώνα των φοιτητών και τις επιθέσεις που δέχτηκε η κατάληψη
Βρισκόμαστε σαν σύλλογος φοιτητών Π.Κ. μαζί με άλλες 300 σχολές και τμήματα σε όλη την Ελλάδα σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και συνολικά στην κυβερνητική και τροικανή πολιτική εδώ και 3 εβδομάδες.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας σε όλη την Ελλάδα και προχωρούμε σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και εξορμήσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλαδας για την ανατροπή του νόμου και της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής.
Ενώ λοιπόν το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στις καταλήψεις και τους δρόμους, η κυβέρνηση μετά και το εξοντωτικό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό και τους φοιτητές! Από τη μία με το μονόδρομο των μέτρων και από την άλλη εξαπολύοντας τις δυνάμεις καταστολής και το παρακράτος στις φοιτητικές καταλήψεις. Η κυβέρνηση και όλο το σάπιο αστικό προσωπικό κάνει μια συντονισμένη επιχείρηση με φασιστικές ομάδες και παρακρατικούς που τους υποθάλπτει χρόνια για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο του αγώνα και το φοιτητικό κίνημα. Αυτό επιχειρήθηκε και εχθές στη Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ και τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα! Η προσπάθειές τους έπεσαν και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό!

Έτσι έγινε και στα Χανιά...
Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες με τελευταία ενέργεια τα ξημερώματα της Κυριακής 18/9 στις 4.00 επιχειρήθηκε από διάφορες ολιγομελείς ομάδες να χτυπηθεί η κατάληψη των φοιτητών , καίγοντας και κλέβοντας τα πανό μας, και με θρασύδειλη επίθεση ενάντια σε ένα συμφοιτητή μας με σπρέι πιπεριού (παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ) έξω από το χώρο της Γαλλικής σχολής όπου και στεγάζεται το τμήμα Αρχιτεκτόνων περνώντας στα μουλωχτά με μηχανάκι.
Η άμεση και γρήγορη απάντηση του φοιτητικού συλλόγου με οργανωμένη μαζική κινητοποίηση και περιφρούρηση του ασύλου και της κατάληψης εμπόδισε την παραπάνω προσπάθεια προβοκάτσιας και του έτρεψε σε φυγή.
Δηλώνουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι θα κλιμακώσουμε την πάλη μας με πρώτο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη 22/9. Ξεκινάμε για να ενωθούμε με όλο το λαό, με τους μαθητές που ξεκινάνε καταλήψεις και κινητοποιήσεις, τα μεγαλειώδη απεργιακά κύματα των εργαζομένων και τις πλατείες του μαχόμενου λαού.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν τρομοκρατούμαστε από τη χούντα κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ και τα παρακρατικά παιδιά τους! Οργανώνουμε τις καταλήψεις μας και τον αγώνα μας πιο μαζικά πιο περιφρουρημένα πιο δυναμικά!
Γιατί όταν ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία αγωνίζονται και βγαίνουν στους δρόμους καμία χούντα δεν είναι ανίκητη!



και στην Αθήνα ..

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Την Πέμπτη 15/9 διεξήχθη ένα ακόμα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας δήλωσαν με τη μαζική τους παρουσία την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Την ίδια μέρα ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται «αναρχική» επέλεξε να επιτεθεί με παρακρατικό - φασιστικό τρόπο σε αγωνιζόμενους φοιτητές που περιφρουρούσαν τις καταλήψεις τους στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ μετά τη διαδήλωση, επιχειρήθηκε επίθεση που στόχο είχε να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις και να σπείρει την τρομοκρατία στους φοιτητές που αγωνίζονται. Γύρω στη 1.30 το πρωί, ομάδα τραμπούκων επιτέθηκαν σε αγωνιστές στην κατάληψη της σχολής του Χημικού χτυπώντας στοχευμένα αγωνιστή φοιτητή, μέλος του ΑΣΥΧ, σχήματος της ΕΑΑΚ. Οι νοσταλγοί των πρακτικών της ΕΚΟΦ και της ΟΝΝΕΔ δεν σταμάτησαν εκεί:  Στις 3.30 ακολούθησε επίθεση, από γνωστή παρακρατική ομάδα 20 και πλέον κρανοφόρων, η οποία έχει και στο παρελθόν επιτεθεί σε πολιτικούς χώρους και αγωνιστές, στην Κατάληψη των Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών του ΕΜΠ, στοχοποιώντας το σχήμα και τους αγωνιστές του ΑΧΜΜΕΤ καθώς και μέλη του συλλόγου και άλλων σχημάτων της ΕΑΑΚ τα οποία εκείνη την ώρα περιφρουρούσαν την κατάληψη. Οι παρακρατικοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην κατειλημμένη σχολή και στο στέκι του ΑΧΜΜΕΤ με καλυμμένα πρόσωπα, κρατώντας σιδηρολοστούς, πέτρες και γυάλινα σπασμένα μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια, τραυματίζοντας αγωνιζόμενους φοιτητές, προσπαθώντας ακόμη και να βάλουν φωτιά στο κτήριο.
Πρόκειται για μια μεθοδευμένη παρακρατική επίθεση ασφαλίτικου τύπου που επεδίωξε να χτυπήσει το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων, στοχοποιώντας τους πιο αγωνιστικούς συλλόγους και τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις που εδώ και χρόνια όπως και στην κρίσιμη αυτή περίοδο αποτελούν το πολιτικό νεύρο και την πρωτοπορία των αγώνων της νεολαίας. Η επίθεση σε χώρο κατάληψης με τέτοιους όρους είναι μια κίνηση που έχει γίνει ιστορικά μόνο από αφανείς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους φασίστες της ΟΝΝΕΔ και της Χρυσής Αυγής και είχε κάθε φορά τον ίδιο στόχο. Την κατατρομοκράτηση του νικηφόρου αγώνα των φοιτητών και την καταστολή των κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα των πιο ριζοσπαστικών τους όψεων και πρακτικών. Πέρα από τα παραπάνω η συγκεκριμένη επίθεση συμβάλει και στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης και κατάργησης του ασύλου
Στην περίοδο όπου οι φοιτητές και οι σπουδαστές επέλεξαν να δώσουν βροντερή απάντηση στον πόλεμο που τους κήρυξε η κυβέρνηση, με την ψήφιση ενός νόμου πλαισίου που έρχεται να διαλύσει συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο, φαίνεται ότι παρακρατικά και τραμπούκικα στοιχεία επιχειρούν να δημιουργήσουν γεγονότα στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να δώσουν επιχειρήματα στην ρητορεία κατασυκοφάντησης των αγώνων της νεολαίας. που παλεύει για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της σε εκπαίδευση και εργασία. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ενέργεια ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν κάθε εβδομάδα στο δρόμο, δεν τρομοκρατούνται από τις συκοφαντίες που εξαπολύουν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, δεν τρομοκρατούνται από τις απειλές της Υπουργού Παιδείας για χαμένα εξάμηνα και εξεταστικές. Να ξέρουν καλά όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που αγωνίζονται δεν θα τρομοκρατηθούν, δεν θα υποχωρήσουν, δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για την ανατροπή του νόμου που υπερψήφισε η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, δεν θα σταματήσουν να βάζουν στο στόχαστρο την Κυβέρνηση και την πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ που θέλει να διαγράψει τη γενιά μας. Γιατί σε μια περίοδο που το κίνημα των καταλήψεων απειλεί τη σταθερότητα όχι μόνο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, ξέρουμε καλά ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει κάθε μέσο τρομοκρατίας και καταστολής. Γι΄αυτό και οδηγούμαστε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι η επίθεση αυτή είναι επιλογή παρακρατικών κέντρων.
ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ οι ενορχηστρωτές και οι φορείς αυτής της επίθεσης ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και της Κυβέρνησης του Μνημονίου.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα περιφρουρήσουν πολιτικά και οργανωτικά τον αγώνα και τις καταλήψεις τους, το άσυλο και τους ζωντανούς πολιτικοσυνδικαλιστικούς χώρους απέναντι σε κάθε κρατική επίθεση, είτε εμφανή, είτε αφανή. Θα πάρουν την  απάντησή τους από το ορμητικό φοιτητικό κίνημα που θα σπάσει την κρατική τρομοκρατία και θα νικήσει. Καλούμε κάθε πολιτική δύναμη του αγώνα, κάθε σύλλογο και συντονιστική επιτροπή Κατάληψης να καταγγείλει  την κυβερνητική και  παρακρατική λύσσα και να στρατευτεί για την υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα της νεολαίας.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΡΙΟ 21/9 12.00 ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Μαζί με τους Συλλόγους γονέων απέναντι στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα.

Μετά το πέρας της πορείας θα γίνει Συντονιστικό του Συλλόγου Φοιτητών για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Πέμπτη 22/9 και το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ .